Weganie są bez wątpienia narażeni na nieporównywalnie niższą podaż różnego rodzaju składników odżywczych, takich jak przykładowo cenne kwasy omega-3, niezbędna witamina D, cynk, wapń, żelazo, słynna witamina B12 czy choćby białko. Wiele badań naukowych jednoznacznie sugeruje, że ryzyko złamania kości u wegan jest mniej więcej o 30 proc. wyższe niż u osób będących na diecie tradycyjnej bądź też laktoowowegetariańskiej. Aby móc efektywnie trenować, należy bezwzględnie pamiętać o spożywaniu produktów zawierających wyżej wymienione składniki. Źródła białka roślinnego to na przykład nasiona roślin strączkowych, w tym soja, groch, fasola. Jednakże z roku na rok coraz większą popularnością w diecie wegańskiej zyskuje białko ryżowe oraz białko konopne. Nie bez znaczenia jest wykonywanie regularnych badań krwi, które pozwalają na monitorowanie zawartości najważniejszych składników pokarmowych w organizmie. Warto o tym pamiętać przed przystąpieniem do forsownych ćwiczeń na siłowni, gdy jesteśmy na diecie wegańskiej.
Dlaczego codzienny trening nie jest wskazany?
Początkującym osobom na pewno nie można odmówić zapału. Czasami jest on nawet większy, niż powinien być. Od samego początku przygody z siłownią trzeba jednak zachować umiar. Zazwyczaj jednak dzieje się tak, że osoby początkujące chcą wykonywać jak najwięcej ćwiczeń, aby jak najszybciej móc pochwalić się piękną sylwetką i coraz większą ilością mięśni. Niestety, aby to […]